Posteľná bielizeň

Nielen odevy podliehajú módnym vplyvom, ale aj posteľné obliečky, deky a dekoratívne podušky.


Ich zmenou veľmi rýchlo obnovíme náš interiér, ktorý bude v porovnaní s inými bytovými doplnkami, menej náročný na náš domáci rozpočet.

 Vzory a farby

Už dlhšiu dobu sú vyhľadávané potlače a vyšívané vzory, pred jednofarebnými povrchmi. Z nových vzorov upútajú hlavne krokodílie motívy. Ďalšie vzory sa objavujú ako solitéry, či v skupinách, prípadne v kombinácii s výšivkou. V kurze sú obliečky, ktoré majú odlišné vzory na spodnej aj vrchnej časti periny a vankúša. Tie bývajú doplnené bordúrou a farebným štepovaním.

Zo vzorov sa ďalej objavuje motív vtáčika á la patchwork, kvetinové vzory inšpirované talianskou renesanciou v kombinácii tmavých farieb, kvetinové vzory všetkých druhov reprezentujúce romantický štýl a výšivky na bielom podklade.

 

 


Materiál

Z materiálov je stále na poprednom mieste bavlna ako aj jej zmes so saténom. Iným používaným materiálom je jersey (100% čistá česaná bavlna), ktorý vyniká jemnosťou a ľahkou údržbou. Nové spracovanie bavlny uľahčuje žehlenie, alebo má nežehliacu úpravu a tak je ideálna pre sušičky. Stále aktuálny satén je bavlnený materiál najvyššej kvality, v atlasovej väzbe s vysokým leskom na lícnej strane. Tento luxusný materiál je hladký a mäkký na dotyk, príjemne chladí a preto je vhodný na letnú sezónu. Medzi iné luxusné materiály zaiste patrí hodváb, ktorý v zime hreje a v lete chladí. Pri výrobe posteľnej bielizne sa naďalej využíva ľan, staronový bambus a krepová úprava bavlny, ktorá je nenáročná na údržbu.

U nás pretrvávala tradícia dvoch perinových obliečok v rozmeroch 140x200 cm, alebo v predĺženej dĺžke 140x220 cm. Súčasne trendy prinášajú nové prikrývky vo veľkosti 200x200 alebo 220x240. V porovnaní s dvoma prikrývkami, sú o niečo lacnejšie a lepšie vyniknú, tak aktuálne vzory. Vankúše tiež dotvárajú celkový vzhľad izby. Najčastejšie obchodná sieť ponúka rozmer 90x70 cm, ďalej obľúbené vankúše v rozmeroch 100x100 cm, a menej známe vankúše vo veľkosti 50x60 cm. Práve aktuálne trendy kombinujú obdĺžnikové vankúše so štvorcovými.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.