Feng shuei

... pracuje s piatimi základnými prvkami, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a pri správnom rozložení pomáhajú harmonickému pôsobeniu prostredia.

Výpočet Ming Kua, ktorý je vypočítaný na základe dátumu narodenia, informuje do ktorej skupiny patríte (východnej či západnej), určí jeden element  so zodpovedajúcimi farbami z Piatich prvkov (Zem, Kov, Voda, Drevo, Oheň) a trigram. Analýzou týchto výsledkov a rozborom celého bytu, domu alebo kancelárie sa prikročuje k harmonizácii prostredia. 

Prvky ich farby a vlastnosti
Správny pomer prvkov udržuje priaznivý vplyv na akýkoľvek priestor a ovplyvňuje atmosféru ľudí nachádzajúcich sa tam. 

ZEM – šedá, žltá, béžová, krémová farba
Zem predstavujú všetky kamene i polodrahokamy, ktoré je možné umiestniť do interiéru a v architektúre ho nahrádzame dlažbou. Na posilnenie sa používajú aj vyššie uvedené farby či na odevoch na osobnú harmonizáciu alebo v priestore na textíliách, maľovkách či nábytku. Typickým tvarom elementu ZEM je plochá horná hrana, od ktorej smerujú strany ostro dole. 

KOV – biela a zlatá sú typické farby, ktoré posilňujú tento element.
V domácnostiach je asi najviac zastúpený element KOV, ktorý sa nachádza na bielych stenách, kovových  a postriebrených doplnkoch. Prílišne používanie kovových šperkov nechtiac posilňuje tento element. Pre KOV je charakteristickým tvarom zaguľatená horná strana s mierne klesajúcimi hranami.

VODA – modrá, čierna farba vo všetkých odtieňoch
Na posilnenie tohto elementu sa v priestore umiestňujú umelé vodné kaskády, fontánky a akvária. Do miestností, ktoré vyžadujú pokoj (spálňa, učebňa...) sa tento prvok však nehodí. V tvarovom zobrazení ide o veľmi rôznorodé podoby, ale typické sú zaguľatené tvary a hrany. 

DREVO – zelená vo všetkých odtieňoch
Živé kvety sú vhodným prostriedkom na posilnenie tohto elementu. Sušené kvety nie sú vhodným doplnkom v byte. Z tvarového hľadiska je drevo typická rovná horná strana so zaguľatenými hranami mierne idúcimi nadol. Pri murovaných alebo betónových stavbách sa drevo posilňuje drevenými prvkami, farbou a spomínanými kvetmi.

OHEŇ – červená, fialová, ružová
Tento element evokuje pocit tepla a energiu, fyzicky ho môžete nahradiť horiacimi sviečkami, kozubom, obrazom s motívom ohňa a pod. . Pre oheň sú typické krivky v tvare písmena A.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.