Prehľad najbežnejších typov plachiet na jednom mieste

Aj keď sa pri slove posteľná bielizeň vybavia väčšine ľuďom pekné obliečky, obliečky tvoria len jednu časť z celej posteľnej bielizne. Rovnako dôležitou časťou sú aj plachty, bez ktorých by posteľ skrátka nebola kompletná a spánok by určite nebol tak pohodlný.

shutterstock_1

Ako si vybrať tú správnu plachtu a ktorý typ by ste mali zvážiť?

Okrem estetickej funkcie majú plachty na posteľ veľmi dôležitú úlohu, a to v tom, že chránia samotný matrac pred poškodením a zároveň chránia vás pred priamym kontaktom s matracom, ktorý ak nie je z kvalitného materiálu, nemusí vašej pokožke robiť dobre. V dnešnej dobe existuje veľa typov plachiet, v ktorých sa bežne ľudia až tak neorientujú. Ktoré to sú?

  • Klasická pevná plachta

Klasická plachta nemá po okrajoch žiadne gumičky, je pevná a odolná. Kedysi sa tieto pevné plachty dali zohnať len v bielej farbe, dnes však zoženiete rôzne farbené kombinácie. Jej výhodou je, že počas chladnejších nocí sa ňou môžete prikryť. Tieto plachty sú priedušné a bežne sú vyrábané bez rôznych umelých prídavkov. Aj preto je pevná plachta stále obľúbená.

  • Plachta s gumičkou

Plachty s gumičkou alebo tzv. Jersey plachty majú stále viac svojich priaznivcov, ktorým vyhovuje to, že sa plachta nepohne zo svojho miesta, práve vďaka gumičke, ktorá je po celom obvode. Pod pojmom Jersey sa tiež skrýva na dotyk veľmi príjemný materiál, ktorý je akoby zložený z mnohých zrnitých očiek, ktoré sú veľmi hebké.

  • Hrubšia plachta

Froté plachty sú veľmi mäkké práve vďaka materiálu, z ktorého sú vyrobené. Ide o druh slučkovitej tkaniny, ktorý sa vyznačuje dobrým sacím faktorom. Využiť ich môžete napríklad na posteliach v chatách a najmä v chladnejších dňoch. Určite vás zahrejú.

  • Nepremokavá plachta

Ak máte doma deti, určite oceníte niečo ako je nepremokavá plachta. Tieto plachty sú priedušné, no zároveň neprepúšťajú nič smerom nadol. Nepremokavou plachtou zároveň chránite matrac pred prípadným znečistením.

Zdroj obrázku: photopixel / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.