Živá architektúra a integrovaná príroda podľa Hundertwassera

Architektúra v spojení s prírodou a nekonvenčné tvary budov. Taký bol pohľad na modernú architektúru rakúskeho umelca Friedensreicha Hundertwassera. Architektúra je neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry. Neustále sa dynamicky vyvíjajúci odbor má obrovské množstvo druhov a tvárí.

Kým v minulosti sa stavalo podľa ručne kreslených výkresov a architektonického štýlu, ktorý bol práve moderný, v súčasnosti je voľba na stavebníkovi a architekti majú k dispozícií počítačový program na kreslenie. Niekto preferuje striktný a účelný moderný druh stavieb, iným vyhovuje klasický štýl s vidieckymi motívmi.

Architektonický štýl, ktorý vyznával rakúsky architekt Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser, vlastným menom Friedrich Stowasser, by sme mohli nazvať originálny, nezvyčajný, nekonvenčný a tak trochu kontroverzný.

Svojský umelec Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser bol rakúsky maliar, sochár a architekt, ktorý patrik k najkontroverznejším umelcom 20. storočia. Kontroverzným ho robil najmä pohľad na rovné línie a čiary. Tie pokladal za “matku všetkého zla, zdroj uniformy a ošklivosti”, pretože sa nevyskytovali nikde v prírode. Ktovie, aký názor by mal na moderné cad programy, od ktorých odborníci očakávajú práve presnosť čiar a línií. Špecifickým znakom a inšpiráciou jeho tvorby bola špirála, pravý opak rovnej čiary.

Aj keď sa nie všetky Hundertwasserove diela stretli s pochopením, veľká časť z nich si získala uznanie. Napríklad Hundertwasserhaus alebo KunstHausWien je aj v súčasnosti jedným z najvyhľadávanejších turistických miest vo Viedni. Hundertwasser ovplyvnil svojou tvorbou mnoho krajín, keďže často cestoval. Vystavoval v Paríži, Japonsku aj USA.

Architektúra v spojení s prírodou

Celoživotná filozofia Hundertwassera, teda snaha prepojiť architektúru s prírodou, sa v celej svojej kráse premietla do jedného z jeho najobdivovanejších diel  - Zelená citadela v nemeckom Magdeburgu. Názov zelená dostala najmä podľa prepojenia stavby s prírodou. Hundertwasser hovoril, že uzavrel zmluvu s prírodou a to, čo jej vzal na zemi, dal na strechu. A tak je strecha Zelenej citadely zarastená trávou a stromami.

Ak budete pri návšteve Magdeburgu hľadať Zelenú citadelu podľa prírodných farieb alebo zelenej, možno vás prekvapí, že fasáda Zelenej citadely je takmer celá ružová. Tvorí tak kontrast k okolitým moderným stavbám, presne podľa zámeru Hundertwassera. Autor sa žiaľ nedočkal dokončenia svojho diela, zomrel ešte pred dokončením. Zelená citadela je podľa miestnych oáza ľudskosti a prírody v mori racionálnych domov.

magdeburg_hundertwasserhaus

Zelenú strechu môžete mať aj vy

Zelené strechy sú estetickým a ekologickým prvkom, ktorý môže byť prínosom pre zastavané územia v duchu Hundertwasserovho hesla “čo vezmeme prírode na zemi, dáme na strechu”. Zeleň v mestských parkoch reguluje vonkajšiu teplotu, a rovnaký efekt má zelená strecha, ktorá navyše znižuje náklady na chladenie budovy, keďže sa strecha z asfaltu alebo betónu na slnku príliš neprehrieva.

Či už na streche obytného alebo rodinného domu, zelená strecha môže byť oázou pokoja pre spoločné stretnutia a grilovačky. Nie každému je dopriata priestranná záhrada na pestovanie kvetov, či zeleniny. Na streche si môžete vytvoriť zeleninovú záhradku, pestovať bylinky alebo kvety.

Samozrejme pred samotnou realizáciou je nutné si overiť, či je umiestnenie zelenej strechy na danú stavbu technologicky možné a nechať si vypracovať projekt v autocad. Ak vám projekt odsúhlasí odborník, môžete sa pustiť do prestavby, možno aj v štýle Hundertwasserovej filozofie.

Zdroj foto: Zelená citadela Magdeburg, commons.wikimedia.org

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.