Rastliny v pracovni

Niektoré izbové rastliny okrem estetickej stránky v uzavretých miestnostiach slúžia aj ako prevencia pred zamorením vzduchu škodlivými látkami. V súčasnej dobe čím ďalej viac ľudí trávi väčšiu časť dňa v uzavretých priestoroch, ktoré veľakrát obsahujú rôzne vybavenia, ktoré negatívne pôsobia na okolie kancelárie či domácej pracovne. 

Obzvlášť v uzavretých klimatizovaných miestnostiach sa môže koncentrácia zdraviu škodlivých látok zvyšovať nad únosnú mieru. Do vzduchu sa dostáva určité množstvo toxínov a iných znečisťujúcich látok z neživých, tak aj zo živých objektov.
Človek napríklad vyparuje do prostredia okrem toxínov aj alkoholové zmesi, napriek tomu že nepožil alkoholické nápoje. Z neživých vecí negatívne pôsobia na prostredie niektoré plasty, guma, koberce, lepidlá, náterové hmoty, ale aj tlačiareň či monitor počítača. Popri škodlivín chemického rázu ako sú Formaldehyd, Benzén a Trichloretylen, škodlivé sú elektromagnetické emisie z počítačov.

Rastlinní „likvidátori“
Rastliny môžu škodlivé látky, ktoré získajú zo vzduchu, v niektorých prípadoch premeniť na chemické látky alebo ich pohltia. Vhodným výberom rastlín do našich pracovných priestorov, môžeme jednoduchým spôsobom znížiť znečistenie vzduchu a súčasne zvýšiť jeho vlhkosť. Flóra má navyše priaznivý vplyv na ľudskú psychiku a môže znížiť očné ochorenia, ktoré sú dôsledkom dlhej práce pri počítači.

rastliny_byt19

Formaldehyd
- Palma horská /Chamaedirea Seifritzii/
- Chryzantéma /Chrysantemum morifolium/ - 50%
- Gerbera /Gerbera Jamesonii/
- Svokrin jazyk /Sansevieria Laurentii/

Benzén
- Aglaonema skromná /Aglaonema Modestum/ - 50%
- Brečtan popínavý /Hedera Helix/ - 90% za 24 hodín
- Palma horská /Chamaedirea Seifritzii/
- Chryzantéma /Chrysantemum morifolium/
- Gerbera /Gerbera Jamesonii/
- Dracéna /Draceana „James Craig“, Draceana Masangeana, Draceana Marginata, Draceana „Warenecki“ /

Trichloretylen
- Lopatkovec /Spathiphylom Mauna Loa/ - 23% za 24 hodín
- Svokrin jazyk /Sansevieria Laurentii/
- Chryzantéma /Chrysantemum morifolium/
- Dracéna /Draceana „James Craig“, Draceana Masangeana, Draceana „Warenecki“/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.