Interiérové svietidlá pre rôzne výnimočné miesta

Pri navrhovaní a opravách vnútorného priestoru sa plánovaniu osvetlenia venuje veľmi veľa času, čo je nakoniec aj dobré.  Osvetlenie je predsa jedným z hlavných detailov pohodlia v dome. 

generic led light bulb

Trh nám v tomto smere ponúka veľmi veľa možností, no LED osvetlenie zvláda organizáciu vysoko kvalitných a ekonomických systémov najlepšie. 

LED svietidlá sú ideálne pre vnútorné osvetlenie, pretože na rozdiel od zastaraných žiariviek poskytujú svetlo čo najbližšie k tomu prirodzenému a majú niekoľko výhodných vlastností. 

Osvetlenie vášho domova je základnou súčasťou existencie v tme a šere. Plní funkciu zabezpečenia životne dôležitých aktivít všetkých ľudí, ktorí v ňom žijú.

Vonkajšie osvetlenie domov je navrhnuté tak, aby vykonávalo ochrannú funkciu. Takže samostatným a dôležitým prvkom domáceho a bytového usporiadania je osvetlenie určitého koridoru. My začneme pri vstupných priestoroch. 

Ako zvoliť správne osvetlenie chodby a schodov

Ak považujete dom za pevnosť a ideálne miesto pre svoje súkromie, potom by ste mali premýšľať o jeho úplnom pokrytí vhodným svetlom. Osvetlenie chodby vo vašej domácnosti je jedným z najdôležitejších detailov bezpečnosti a pohodlia. Ak má pravidelný štvorcový tvar, potom môže byť osvetlenie umiestnené na okrúhlom alebo oválnom tvare lustra v strede stropu. Pokiaľ sa v tejto časti interiéru nachádza aj prepojenie s ďalším podlažím, potom  by ste nemali zabudnúť ani na osvetlenie schodiska

Výber spôsobu usporiadania osvetlenia schodov by však mal byť riadený aj preferenciami, dizajnom a očakávaným účinkom. Všetko si dobre premyslite a až potom vyberajte správny typ osvetlenia. 

Aké požiadavky zohrávajú dôležitú úlohu pri osvetlení v kuchyni?

Hlavné tajomstvo dobrého osvetlenia kuchyne je viacúrovňové. V každej funkčnej oblasti by preto malo mať svoje špecifické vlastnosti a svetelné zdroje.

Je dobré, ak je umiestnené tak, aby ľudia v kuchyni videli na pracovnú plochu zároveň aj stôl v jedálni. Súčasne by zdroje svetla nemali byť príliš jasné, aby vás neoslepovali. V tomto prípade je dobré a povedzme si, aj dôležité, aby niektoré zdroje svetla dopĺňali tie ostatné. 

Ak si vyberáte špeciálne svetlo, tiež by ste mali myslieť aj na farebnú schému konkrétneho priestoru.  Jasné odtiene stien a nábytku budú odrážať až 80 % svetelného toku a tmavé - iba asi niečo cez 12 %.

Osvetlenie jedálne

Osvetlenie v jedálni by malo podnecovať príjemný rozhovor, osvetliť jedlá tak, aby kulinárske diela vyzerali chutne a zdravo. Správna kombinácia prírodného a umelého osvetlenia v jedálni vytvorí dobrú náladu a túžbu tráviť v tejto miestnosti viac času. Osvetlenie v jedálni by tak malo byť nielen funkčné, ale aj dekoratívne. Takúto atmosféru vám najlepšie zaistí dostatočne veľké okno s pekným výhľadom a dobre zvolené osvetlenie nad oblasťou stola. 

Jedálenský stôl by mal mať mäkké, pokojné a útulné osvetlenie, ktoré primerane rozžiari povrch, ale nebude vytvárať príliš jasné oslepovanie. Malo by brať do úvahy umiestnenie stola v kuchyni v súlade s oknom. Pri akomkoľvek type osvetlenia sa snažte čo najviac využiť silu prirodzeného osvetlenia, čo v tomto prípade znamená, umiestniť jedálenský stôl v jeho blízkosti. Osvetlenie môže byť bodové, ak je počet členov pri večeri menší, alebo celoplošné, ak ste sa stretli na rodinnej oslave. 

Niečo pre vašu knižnicu

Často sa hovorí, že svetlo vyzdvihuje krásu jednotlivých detailov. Rovnako to platí aj v prípade, ak chcete zviditeľniť určité časti vášho interiéru, v ktorom sa cítite najlepšie. Jedným z nich je aj knižnica, zóna pre odpočinok a relax pri dobrej knihe. 

Využitie bodových LED svietidiel alebo pásov je tu najčastejšie. Integrované osvetlenie zdôrazní detaily knižnice a uľahčí je používanie. Rovnako to platí ale pre každý jeden priestor, ktorý ste sa rozhodli vybaviť umelým osvetlením, s ktorého výberom by vám mal poradiť aj samotný predajca. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.