Vytlačiť túto stránku

Možnosti financovania novostavby

Napísal KČ 24. máj 2018

V dnešnej dobe bývanie v Bratislave ponúka množstvo zaujímavých bytov. Záujemca má pri kúpe bytu na výber z niekoľkých možností jeho financovania. Ak sa jedná o starší byt tak väčšinou chce majiteľ peniaze v hotovosti. Novostavby v Bratislave je možné financovať pomocou úveru. 

projekt byt

- Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver prípadne ich kombináciou. Výber spôsobu financovania podmieňuje aj to aké podmienky si stanoví developérska spoločnosť pri kúpe bytu. 

- Developérska spoločnosť už na začiatku vyžaduje aby bola vyplatená záloha. Vo väčšine prípadov to býva približne 30 – 40 percent z obstarávacej ceny bytu. Neskôr sa dá zvyšok dofinancovať pomocou úverov z bánk. 

- Veľký pozor si treba dávať pri kúpe bytu v novostavbe hlavne pri tom, či už byt existuje, alebo je len vo fáze projektovania prípadne vo výstavbe. Ak už byt právne existuje teda je zapísaný na liste vlastníctva pôjde o klasickú hypotéku. Tým pádom je bytový dom skolaudovaný a daný byt je zapísaný na liste vlastníctva ako byt. Ak bude na liste vlastníctva napísané rozostavaný byt, tak ide o byt vo výstavbe. Fyzicky byt existuje a viete sa do neho aj postaviť. No neznamená to, že je byt aj skolaudovaný. Ak si chce klient vybaviť hypotéku bez problémov potrebuje aby bol byt právoplatne skolaudovaný.